Beskära röda vinbär. Beskära vinbär och krusbär 2019-12-23

Beskära bärbuskar

beskära röda vinbär

Currant buskar För korrekt trimning av vinbär måste man ha en uppfattning om strukturen av sin buske. Bäst trivs den som andra vinbär, i en något fuktig jord i sol till halvskugga. Det behövs rejält med ljus och luft inne i busken för att undvika sjukdomar. Om du har en gammal och risig buske kan den föryngringsbeskäras hårt, ner till 5—10 cm ovan mark. Vattenskott och tunnare grenar klipps bort med en bra sekatör.

Next

Så beskär du träden på naturens egna villkor

beskära röda vinbär

Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Jag har har slagit ner låga stolpar med cirka 1,5 meters avstånd och sedan spikat eller bundit fast sly mellan dessa. Är det helt nyplanterade buskar, beskärs alla skott ner till 15-20 cm över marken året efter plantering för att de ska förgrenas bättre. Svarta vinbär är nyttigast — de är rika på vitaminer och antioxidanter. Vinbär beskärs när busken tappar bladen inför vintern eller tidigt på vårvintern. Liksom all energi bladen skulle ha producerat resten av säsongen.

Next

Så beskär du träden på naturens egna villkor

beskära röda vinbär

Täck sedan marken runt busken med flis eller bark och låt inte gräsmattan växa in under busken eftersom den stjäl näring från jorden. Även hos dessa är årsskotten ljusare i barken och ju äldre grenarna blir, desto mörkare blir de. Allt handlar om hur den används och kombineras med andra växter. Under ett litet lövtäcke i komposten är till exempel bra. Här är en superb guide i hur du beskär vinbären för bästa effekt. Tycker det blir så fint att använda sig av ett sådant naturligt material som sly till kanter, staket och växtstöd. Just där vinbärshäcken skulle växa ligger nämligen en stor mängd sten och omöjliggör en spaljé eftersom det inte går att banka ner stöd.

Next

Beskära gamla lindar — beskär återhållsamt så undviker du skatbon i dina lindar

beskära röda vinbär

Kvar får jag en upprättväxande buske med färre grenar. Vad gör jag för fel? Men här kan det räcka med att ta bort någon eller några äldre grenar per år för att göra plats för några nya grenar att komma upp nerifrån. Den har inga tornar och bladen doftar inte. Bären är rätt smaklösa men inte giftiga och busken är inget man allergisk mot. Skär av en cirka 25 cm lång gren och toppa den strax ovanför en knopp upptill och under en knopp nertill.

Next

Vinbärsbuskar sköter du så här

beskära röda vinbär

Dessa buskar ger finast bär på grenar som är 3—5 år gamla. Det gäller till exempel korneller som har vacker bark på yngre grenar, forsythia som bara blommar på unga skott och vinbärsbuskar som ska ge god skörd. Dessutom ger röda eller vita sorter mindre ersättningsskott, gren mindre än svart. Gödslas med kvävefattig gödsel, t. Regler för beskärning av röda vinbär + video Hur skär man röda vinbär på hösten? Svarta vinbär bildar knoppar på såväl årets skott som äldre fruktved. Tar 2—3 cm tjocka grenar och är perfekt till risiga buskar.

Next

Beskära gamla lindar — beskär återhållsamt så undviker du skatbon i dina lindar

beskära röda vinbär

Vinter: Träd och buskar är i vila och rotsystemet fulladdat med näring. Varje år gallras även grenar som ligger mot marken. Många biologiskt aktiva substanser - koumariner, som minskar blodviskositeten, tillåter inte blodproppar att bilda. Då är det utmärkt - och ofta bättre - att beskära träd, buskar På kort tid har benämningen ställt många gamla begrepp och föreställningar om. Dessa föryngras genom att man tar bort några av de äldsta grenarna regelbundet. Kvar ska det bara bli ljusa årsskott. Då är det bara att skilja den från moderbusken så har man ny planta.

Next

Så beskär du träden på naturens egna villkor

beskära röda vinbär

Jag passar på att ta sticklingar av vinbär efter att jag skurit ner plantorna. De innehåller till exempel mer järn, kalium, vitamin A och flavonoider. Ta bort grenar som växer in i kronan eller ner mot marken. Hej Eva, Ja, det är ett väldigt enkelt staket gjort av sly. De svarta vinbärsbuskarna ger de finaste bären på de yngsta grenarna och därför kan du beskära dessa buskar hårt varje höst. Växten föredrar väl upplysta platser med bördiga lätta jordar, utan stillastående fukt.

Next

Beskära och ta sticklingar av vinbärsbuskar

beskära röda vinbär

Speciellt plantan behöver rätt hösten beskärning, som kommer att föryngra den, kommer att bilda buskens krona, och du kommer att få stora söta bär, mättade med solljus. Gödsla sedan med hönsgödsel eller kogödsel från påse till våren. Det är också en fuktig period med många svampsporer i luften. Jag är ganska hård i min hantering. Måste bara flika in att jag har en äldre vinbärsbuske på tomten.

Next