Blodcentralen jönköping. Blodomloppet 2019-12-06

Blodcentralen

Blodcentralen jönköping

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare. Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. I Stockholm finns blodgivning på engelska. För att kunna ge blod ska du vara frisk — så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen. Det sker genom en stor insats från blodgivare, i Jönköpings län 10 700 personer mellan 18 och 70 år. Nytt lopp I år att arrangeras även Humanaslingan i samband med Blodomloppet. Resten av blodet behövs i intensivvården och i samband med operationer efter olyckor.

Next

Blodomloppet

Blodcentralen jönköping

Läs mer: Mer fakta blodgivning Tillgången till blod är helt nödvändig för en rad olika behandlingar inom sjukvården. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med dina arbetskamrater och vänner, och avsluta med en skön picknick efter loppet. Blodgivare kallas utifrån behovet av olika blodgrupper. Men när jag kom hit i kväll kom tanken upp igen eftersom det är lättillgängligt att anmäla sig. I år var det 114 personer som kom till blodcentralens tält och blodbuss och anmälde sitt intresse, många från Jönköping, men också från andra delar av Jönköpings län.

Next

Hälsans vårdcentral 1, Vårdcentralerna Bra Liv, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

På initiativ av er har en mycket väl fungerande hållplats för blodbussen byggts upp. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad. Många tänker på att bli blodgivare, men det blir inte av. Förutom att uppmärksamma blodgivningen som fråga och därigenom kunna värva fler blodgivare är ett viktigt mål med Blodomloppet i Jönköping att uppmärksamma de som redan idag är blodgivare. De 93 företagen i näringslivsföreningen har ställt upp fantastiskt och låter medarbetare lämna blod på arbetstid. Jenny anmälde sig Jenny Edoff från Habo var en av de 114 som anmälde sig under kvällen. Du gör en viktig insats för andra.

Next

Vetlanda vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Då ditt startnummer kontrolleras är det viktigt att det anges i anmälan att du är blodgivare. Syftet med Blodomloppet är att rekrytera nya blodgivare. Det handlar bland annat om att ha tillräckligt stora vener, bra blodvärde och en kroppsikt på minst 50 kilo. Blodgivare kallas utifrån behovet av olika blodgrupper. Resten av blodet behövs i intensivvården och i samband med operationer efter olyckor.

Next

Hälsans vårdcentral 1, Vårdcentralerna Bra Liv, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

Även blodbussen, som besöker , kommer finnas på området från eftermiddagen. I Jönköpings län finns cirka 7 000 blodgivare mellan 18 och 70 år. Blodomloppet är ett motionslopp som äger rum på 16 orter runt om i Sverige och vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen — oavsett om du är blodgivare eller ej. Nu fångar vi upp alla och många av våra blodgivare har tillkommit sedan blodbussen kom, säger Jan-Olof Pettersson. Detta för att blodgivningen ska vara säker — både för dig och för den som får ditt blod. Vi tar även hand om olika avförings- och urinprov och utför vissa funktionsundersökningar, till exempel glukosbelastningar.

Next

Vetlanda vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

För en del är det långt att åka till Jönköping. I samband med att hållplatsen i Bredaryd öppnades blev han själv också blodgivare. Vi släpper till lite arbetstid och reserverar en plats för blodbussen, så det är ingen stor insats, säger han. Vad menar vi med frisk? Det blod du ger kan användas i samband med till exempel operationer och vid behandling av olika sjukdomar. Vid första besöket får du fylla i en hälsodeklaration, vi kollar ditt blodtryck och tar några blodprover. Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns. Välj en tid som passar dig och slipp köa i väntrummet.

Next

Vetlanda vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

Fagerhult hade en stor grupp som deltog i Blodomloppet. Men det finns samtidigt ett konstant behov av nya blodgivare för att hela tiden säkra tillgången på blod från olika blodgrupper. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Det finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare i samband med Blodomloppet direkt till Blodcentralen som finns på plats i Knektaparken. Personal från blodcentralen är på plats på evenemangsområdet i Knektaparken för att svara på frågor och berätta mer om blodgivning. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg och är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Sedan starten 20154 har 300 enheter blod levererats från hållplatsen.

Next

Blodcentralen Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Blodcentralen jönköping

Du som ger blod gör en viktig insats. Vi bygger bland annat en bro vid en trång passage direkt efter starten, berättar Stefan Sandberg. Blodcentralen lämnar ut cirka 1 000 blodpåsar i månaden. För att veta mer om vilka regler som gäller och för att anmäla sig besök blodcentralernas hemsida eller ring vår servicetelefon 023-492154. Vi brukar få omkring 150-200 nya intresseanmälningar i samband med loppet, fortsätter hon.

Next

Blodcentralen

Blodcentralen jönköping

De flesta mellan 18 och 60 år som är friska och väger minst 50 kilo kan bli blodgivare. Det blod du ger kan användas i samband med till exempel operationer och vid behandling av olika sjukdomar. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod. Blodcentralen lämnar ut cirka 1 000 blodpåsar i månaden. Jag hade en kamrat som opererades där det gick åt mycket blod, vilket är en tankeställare. Vi behöver alltid nya blodgivare.

Next

114 anmälde sig som blodgivare under Blodomloppet, Region Jönköpings län

Blodcentralen jönköping

Blodomloppet i Jönköping är ett motionslopp för alla. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod. Vill man ha blod behöver man också ge. Givetvis var också Tryggve från 1177 vårdguiden med och peppade blodgivare och motionslöpare. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav.

Next