Hinduisk gudinna. Gudinna Kali 2019-12-02

Kali (hinduism)

hinduisk gudinna

Atman ett begrepp för kÀrnan i personligheten hos ett levande vÀsen, vilken överlever döden och Äterföds i ett nytt liv. Det Àr i eposen , och i som hon nÀmns och som hon blir en viktig gudinna. I denna litteratur skulle gudomar som Brahma, Vishnu, Shiva, , , , och fÄ en alltmera framtrÀdande position. Indra Den ledande guden inom den vediska traditionen. Det Àr ocksÄ först hÀr som hon förekommer tillsammans med guden Vishnu. Allt liv Àr heligt och en del av vÀrldssjÀlen.

Next

Gudinna Kali

hinduisk gudinna

Lotusblomman stÄr för renhet, fruktbarhet och andlig makt. Under det första Ärtusendet e. SÄ Àr exempelvis buddhisternas tro pÄ Ätertillblivelse som ett resultat av livshungern ett gemensamt drag med hinduismen, men dÀremot ser buddhisterna reinkarnation av atman som en villfarelse. Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud efter en incident dÄ Shiva kom hem efter en lÄng resa. Den senvedistiska perioden, som ocksÄ kallas bramhanismen, Àgde rum cirka 900 f.

Next

Gudar (gudinnor) — Watchtower ONLINE LIBRARY

hinduisk gudinna

Hon Àr bÄde Moder Jord och en kosmisk Himmelsgudinna. Kvinnliga makter ansÄgs rÄda i regel Àven över ödet och livets lott exempelvis eller. Inom religionen finns de definierade huvudgrupperna varnas Àr prÀster , krigare , bönder och köpmÀn och kroppsarbetare. Forskare har slutit sig till att dÀr, liksom i de andra flodkulturerna, tillÀmpades en religion dÀr inriktningen pÄ fruktbarhet var central och ett prÀsterskap snarare Àn en dominant bland smÄkungarna styrde samhÀllet. De vediska gudarna överskuggas alltmer av prÀsterliga och filosofiska spekulationer med Upanishaderna som en av de viktigaste skrifterna. LÀgg mÀrke till ikonografiska detaljer som guldet som rinner frÄn gudinnans hand, elefanterna, lotusblomman som gudinnan stÄr pÄ, hennes fyra armar och lotusblommorna hon hÄller i sina hÀnder.

Next

Gudar (gudinnor) — Watchtower ONLINE LIBRARY

hinduisk gudinna

Det moderna Indien har ett omfattande statligt regelverk för att motverka diskriminering pĂ„ grund av kast. Han avbildas alltid med blĂ„ kroppsfĂ€rg och allt som oftast med fyra armar! Shiva kĂ€nde inte igen sin son som under resan vuxit frĂ„n barn till ung man. Associationerna hör ihop med att lotusblomman vilar pĂ„ vattenytan utan att smutsas av den dy den vĂ€xer ur. Tysk originalupplaga av topic Ferlag GmbH, Karlsfeld hei MĂŒnchen. Inom den katolska kyrkan kan dock , trots att hon inte Ă€r gudomlig, tĂ€nkas representera det kvinnliga heliga.

Next

Hinduism

hinduisk gudinna

Nasatyas en av de viktigaste bland de vediska gudarna. Kasterna har olika status men deras inbördes stĂ€llning Ă€r inte strikt, och uppfattningen att varje jati ska höra till en varna antas ha skapats under det brittiska kolonialstyret. I vissa texter ses gudinnan Kali som en form av Parvati. Vidare har bhakti-rörelserna kontinuerligt författat nya folkliga sĂ„nger för religionsutövningen — bhajians — som stilistiskt, musikaliskt och i valet av sprĂ„k folksprĂ„ket i stĂ€llet för sanskrit kan skilja sig starkt frĂ„n de traditionella vedahymnerna. Hon bĂ€r oftast röda klĂ€der med guldinslag dĂ€r det röda symboliserar aktivitet och guldet symboliserar vĂ€lstĂ„nd.

Next

Gudinna

hinduisk gudinna

Lakshmi Àr en förebild för hur en hinduisk hustru ska vara. BÄde vaisnavism och saivism har inkorporerat gudinnan i sin kult som Shivas eller Vishnus gemÄl och representerar hans livsenergi. Bland övriga lÀnder kan man nÀmna och dÀr det finns 1,2 miljoner respektive 497 000 hinduer. SÄ smÄningom kom gudinnor, precis som gudar, i mytologin ofta att fÄ ansvar över ett omrÄde. Under 300-talet evt blir statyer av Durga som Mahishamardini vanliga och frÄn den tiden vÀxer hennes betydelse i myt och kult.

Next

Gudar (gudinnor) — Watchtower ONLINE LIBRARY

hinduisk gudinna

Det visar pÄ balansen mellan tvÄ poler. Vedahymnerna förtÀljer historier om gudomliga varelser vars öden sammanlÀnkas med vanliga dödliga, vilket Àr vanligt i mÄnga mytologier. Uppgifter utan kÀllhÀnvisning kan och tas bort utan att det behöver diskuteras pÄ. Yama den första mÀnniskan enligt eposet Rig-veda. Gudinna, en benÀmning för de mÄnga kvinnliga gudomarna i antika och moderna polytheistiska religioner.

Next

Gudinna

hinduisk gudinna

DÀrav kan hinduismen ses som en monoteistisk religion. Ibland avbildas han ridande pÄ svanen, ibland sitter han pÄ en lotus, en symbol för det faktum att han kommer frÄn sig sjÀlv och inte Àr avlad. Ordet Lakshmi Àr och betyder mÄl. NÄgra av de tidiga naturgudarna var Bhumi Moder Jord , Surya Solen , Chandra MÄnen och Vayu Vinden. BerÀttelsen har en del likheter med den om jÀtten Ymer i nordisk mytologi. I likhet med Ganesha har han ett djur att ta sig fram med; en svan.

Next