Når kom poteten til norge. Potet — Hageselskapets kjøkkenhage 2019-12-13

Slik tok poteten over Europa

Når kom poteten til norge

Kinesiske historiske opptegnelser fra områdene til 481 f. Likheter og forskjeller i ord og lyder viser hvordan utbredelsen skjedde. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Vogner hadde solide hjul dekket av hjulring av lær som ble festet med koppernagler og ble trukket av okser og syriske villesler nå utdødd. I Europa er det bevis for emmerhvete, enkornshvete, bygg, sauer, geiter og som antyder en matproduksjon i og rundt en gang rundt 7 000 f. Videre ble det prøveleveranser til Bama sin storkjøkkenavdeling og derfra gikk produktet ut til horeca-markedet.

Next

Når kom risengrynsgrøt til Norge?

Når kom poteten til norge

Knollene fryser først ved ca. I lengre tid har vi hatt sorter som er resistente mot potetkreft. . I løpet av ble det frambrakt mange jordbruksmaskiner, spesielt merkbart var. Tomat spises rå, stekt, gratinert, kokt, smørdampet, hermetisert, syltet eller tørket soltørkede tomater. Med større befolkning ble behovet for større avling til stede, og det kunne kun skje ved å gå over til faste åkrer.

Next

Jordbrukets historie

Når kom poteten til norge

Det tynne skallet er spiselig, men vanligvis skrelles jordskokken før servering. Når man brukte den regelmessig og rikelig, fikk man høy avkastning pr. Tidlig på 1800-tallet hadde forbedringene av jordbruksteknikkene økt utbyttet per landenhet mange ganger i henhold til tilsvarende i middelalderen. Potetene må lagres mørkt, for ikke å få grønnfarge. Om temperaturen faller under null grader vil potetriset ta skade.

Next

Når kom risengrynsgrøt til Norge?

Når kom poteten til norge

Risengryn er bekreftet i Norden i 1340-årene, Norden gjelder vel også Norge. I løpet av 400-tallet f. Poteter inneholder også endel kostfiber, og fordi vi spiser mye poteter, bidrar de med både jern, kalium, og som , selv om innholdet pr. Arkeologiske bevis fra ulike steder på antyder domestisering av planter og dyr en gang mellom 6 000 og 4 500 f. Nåtid: Hvilke nye utfordringer står poteten overfor? Denne byttehandelen innebar at noen mennesker kunne forsørge seg på annet vis enn at selv være jordbrukere, for eksempel gjennom handverk. Hester var ikke viktig for jordbruket, men ble alet opp av de rike for krig eller hesteveddeløp. Det første jordbruket erstattet på ingen måte jeger- og samlersamfunnene.

Next

Potet — Hageselskapets kjøkkenhage

Når kom poteten til norge

Poteten ble brukt i mange varianter som menneskeføde. I Norge på den tiden var brødet et flatbrød som ble spist til mange av hovedmåltidene og i kornmangelens tid tok dermed poteten rollen brødet tidligere hadde hatt Notaker 2008:52. Folk forsto at poteter, som var enkle å dyrke i alt slags jordsmonn, reddet dem fra sult, sykdom og død når det var uår for andre matvekster. Blokaden gjorde kornforsyning vanskelig, og frost og regn ødela kornavlingene. Sumer var et oldtidsrike i , og lå strategisk mellom de store elvene og , midt i den såkalte «sivilisasjonens vugge», og elvene var forutsetningen for den eldste kulturen vi kjenner.

Next

potet

Når kom poteten til norge

Vi mener at den tradisjonelle middagspoteten får alt for lite oppmerksomhet og til og med har litt ufortjent dårlig rykte. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. Hos det brede lag var poteten for lengst blitt en vesentlig del av kosten, mens overklassen hadde fremdeles valgmuligheter. Den mest kjente var Underretning for Bønder i Norge om den meget nyttige Jord-Frugt Potatos at plante og bruge 1763. Flere politiske beslutninger har ført til ulike følger for jordbrukspolitikken.

Next

potet

Når kom poteten til norge

Dette ledet fra en økende fastboende befolkning som ekspanderer i mengde til at det å legges press på kapasiteten i det lokale miljøet og det kreves mer mat enn hva som kan samles. Irske settlere hadde allerede tidlig på 1700-tallet brakt poteter med seg til Amerika. En annen nyvinningen var å benytte hester som trekkdyr framfor okser. Den tidligere marka ble liggende brakk eller benyttet som beitemark for husdyrene inntil ny skog har vokst opp og denne igjen kunne gi næring ved brenning. En traktor som pløyer åker for belgplanter. Sumerisk jordbruk gjorde det mulig for betydelig utvidelse av landområder som sammen med gjensidige konflikter mellom byer førte til en utvikling av stormaktsvelde eller imperier.

Next

Potet — Hageselskapets kjøkkenhage

Når kom poteten til norge

Les også: Næringsrik og allsidig matvare Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt — frukt. Spiring Settepotetene kan med fordel kjøpes inn i god tid og oppbevares i 10 til 20 grader. Jordbruk dyrking og husdyrhold oppsto 10 000 år f. Etterfyll med jord etterhvert som groen vokser seg større. I i Afrika ble lokal ris og domestisert ved 5 000 f. Jordbruk innebar etter hvert både vanning , , , og gift for å kontrollere skadelige vekster og insekter som ble utviklet for lenge siden, men har først gjort store framskritt i de siste århundrene. Forskningen greide å avle fram nye kornslag som kunne produsere mer enn tidligere samtidig som det ble utviklet nye teknikker for få maksimal avkastning av jorda, blant annet ved hjelp av intensiv bruk av kunstgjødsel.

Next