Årets mörkaste dag. Sommarsolståndet 2019-12-02

Life & Obsessions by Josanne: Årets mörkaste dag sägs det...

årets mörkaste dag

För att orka hålla sidan igång och betala servern sidan ligger på så får du väldigt gärna kommentera att du varit här inne och tittat, dela i socialmedier så som twitter, instagram och facebook. Jag själv uppmärksammar alltid Mikaeli o ser att den bör åter bli en större höstfest. Älskar att skriva och jobbar på att få min blogg att växa uppåt och min blogg ska handla om mina diganoser och psykisk ohälsa och får ut den till allmämheten. Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Så fler börjar fira med oss.

Next

I dag er årets mørkaste dag

årets mörkaste dag

Vi tycker vi borde fira att det blir ljusare minst lika mycket. Jo vi hade fest i 3 dagar där man åt kött från grisen lch drack mycket och sen sägs det att det även pyntade lite. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Uppsala 2006 s. Vintersolståndet är alltid mellan 21 och 23 december. Jag har firat vintersolståndet i fyrtio år. Avatarer säger … Den hälsosamme ekonomisten Boris Johnsson satsar på att hans tydlighet när det gäller Brexit ska ge majoritet i valkretsar som traditionellt röstar på Labour, men som nu kan tveka därför att Jeremy Corbyn inte klargjort vad Labour egentligen vill. Jag åkte ner till havet och fotograferade solen när den gick ner.

Next

Årets mörkaste dag: 23:23 ikväll vänder

årets mörkaste dag

Får inte plats hemma längre. Därför blir vi väldigt glada om du vill sprida den här sajten i dina sociala medier, hemsidor och bloggar. För vi tycker att vi borde fira vintersolståndet minst lika mycket som midsommar? Vi har en konkret tidpunkt att förhålla oss till ikväll vänder det. Olika uppgifter finns om när exakt midvinterblotet hölls men det skulle kunna förklaras av att hela tiden mellan midvintersolståndet och första nymånen därefter kan ha varit juletid. Och visst är det väl konstigt att fira midsommar, då dagarna blir kortare och mörkare, men inte midvinter, då dagarna blir längre och ljusare! I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. . Jag brukar alltid meditera när det infaller, det är magiskt.

Next

Livet är förändring: Årets mörkaste dag

årets mörkaste dag

Högtiden har en 4 000-årig bakgrund och har sina rötter i en avlägsen forntid. Och då tänker vi på midsommar alltså. Om jag orkade imorgon kväll lite sjuk tyvärr så skulle jag åka ut till havet bor på Gotland och tända en liten brasa och kolla den nästan fulla månen och skåla i julmust. I gavs veckan som omger vintersolståndet, 17—23 december, stor betydelse som tillbedjan av och andra jordbruksgudomar,. Men både årets mörkare dag och årets kortaste dag inträffar på samma dag som hela anledningen till den här sidan. Att vi äntligen är på andra sidan mörkret. Den här dagen var första dagen på det nya året.

Next

Vintersolståndet 2019

årets mörkaste dag

Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. Men kalendern hade ett litet fel - den flyttade sig långsamt genom seklerna. Utanför står eldkorgar och lyser upp — inne i rostugnen flammar en stor brasa välkomnande. Det måste lockas fram med hjälp av vit så kallad ljusgröt och rituell tvagning. Vi har diskuterat det en tid om att det finns större anledning att fira att det vänder och blir längre dagar än tvärtom tmidsommarn då Vi ska ha apelsiner äpplen citroner på bordet med murgröna och enris och dricka saftsoppa. På vikingatiden var det tradition att fira vintersolståndet. Mörkret är livsviktigt för oss människor Sen fortsätter vi med att läsa en dikt och tända ett ljus som sen får brinna hela julhelgen som en påminnelse om att det nu är dags att börja odla det som ska växa under kommande årscykel och att växandets krafter åter börjar verka.

Next

Livet är förändring: Årets mörkaste dag

årets mörkaste dag

Mer om Vintersolståndet Det här är sidan om det klockslag som händer en gång om året och som kallas vintersolståndet. Datum och upprop brukar finnas med i föreningen Modellboden och Rostugnens Vänner — se hemsidan modellboden. Vid år 325 inföll vintersolståndet den 22 december. År 1100 inföll det den 15 december och år 1500 den 12 december. Fältet motsvarar adressraden i en vanlig webbläsare. Kommentera gärna och säg om du redan firar eller om du ska börja fira från och med i år.

Next

Årets mørkaste dag

årets mörkaste dag

Tycker du som oss får du väldigt gärna länka till sidan och sprida ordet. Eldar i eldkorgen utanför min lilla pensionärslägenhet. Genom den nya gregorianska kalendern kom vintersolståndet att fortsättningsvis fixeras i tiden, till normalt den 22 december, samma datum som det hade inträffat vid kyrkomötet i Nicaea. Nu skulle det vända mot ljusare tider. Skumpa behövs inte, det bubblar upp av glädje ändå.

Next

Sommarsolståndet

årets mörkaste dag

Och det görs också till delar. Vid norra halvklotets vintersolstånd lutar jordaxelns norra del bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet då får sin kortaste dag och längsta natt. I är det polarnatt från 12 till 31 december, i och i från 27 november till 15 januari, i på från 26 oktober till 16 februari. Själv ritar jag och Galishimo figurer i snön, på årets mörkaste dag. . Håller med helt och hållet att denna dag ska firas, att det djup och den magi ska återupplivas och uppmärksammas igen i vår tid.

Next

Årets mörkaste dag: 23:23 ikväll vänder

årets mörkaste dag

Transportföretagen har föreslagit att Bromma ska bli en elflygplats. Så det som sen blev jul. Är det en bra ide att börja fira? Ofta ligger även snö som sprider ljuset. Och så vet jag att när glaset är tömt har det redan blivit en mikrosekund ljusare! En design som även ska fungera bättre i mobilen. Vid sommarsolståndet, som infaller omkring den på norra halvklotet, inträffar årets längsta dag och kortaste natt. Har du en blogg eller hemsida så får du väldigt gärna skriva om det här och länka till Vintersolståndet.

Next

Rosor och ruiner: Årets mörkaste dag...

årets mörkaste dag

Lite fest med gul mat och dryck, en fin sol på väggen, kanske presenter till barnen. Älskar Sveriges natur o årstider! Nu gick tiden mot dagar med mer ljus, det gick mot vår, därför festade man med mat och dryck. Vissa har varit med nästan varje år, andra har kommit och gått och några har bara varit med senaste åren. Tidningarna skriver att börsen djupdyker på grund av de dystra siffrorna. Vi gick på restaurang med några vänner. I den , som infördes år 45 f. Tycker du inte det också? Jag älskar den dag när jag vet att det vänder! Hedningarna hade som vana att börja firandet tidigare.

Next