Trygg trafikk refleks. Derfor dropper flere refleksen 2019-12-04

Derfor dropper flere refleksen

trygg trafikk refleks

Volvo enig En av de som tilbyr refleks på sprayboks er Volvo. De siste fem årene har 93 fotgjengere omkommet på norske veier. Det ville være tragisk om noen ble påkjørt fordi de tror at de er synlige nok med refleksspray på jakka. Også i år viser tellingene at vi er flinkest til å bruke refleks langs landeveien, og det er også der den største økningen er. Les også: Refleks på boks Den siste tiden har flere ulike refleksvarianter på sprayboks blitt populært. Disse refleksene virker godt i mørket og fungerer som de skal og må.

Next

Faktafilm om refleks

trygg trafikk refleks

I tillegg vaskes sprayen lett av i regnet. Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen og er trygg i mørket. Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Flere aktører lanserer nå refleksspray, og selv om de vet at produktet ikke gir nok reflekseffekt, markedsføreres det bredt både i butikker og i sosiale medier. Tanken er at det skal fungere som et mer trendy og morsomt tiltak for å være synlig i trafikken også på kveldstid. Det er gledelig at stadig flere forstår at det å bruke refleks er det beste du som fotgjenger kan gjøre for å synes i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Next

Refleksdagen • Trygg Trafikk

trygg trafikk refleks

Da mottar den mest mulig lys fra billyktene. Å være synlig er å være trygg i trafikken når det er mørkt eller svakt lys. Nå kan du planlegge hva du skal gjøre for å bli bedre på å bruke refleks, og dermed bli sikrere i trafikken. Det er ofte forskjellen på liv og død. En undersøkelse vi gjennomførte i 2018 i samarbeid med SpareBank 1 viste faktisk at 8 av 10 synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, forklarer Hansen. Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober.

Next

Refleks

trygg trafikk refleks

Sannheten er tvert i mot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. Trafikkopplæring i skolen Trafikksikkerhet for barn er de voksnes ansvar og omfatter fysiske tiltak, fartsgrenser, sikker transport, sikkerhetsutstyr og trafikkopplæring. Hvorfor bruke refleks Å bruke refleks gjør deg synlig gjennom å reflektere lys. Samtidig er det viktig å vite at du kan bruke disse typene sammen med vanlige reflekser med veldig god effekt, fordi de forsterker hverandre gjensidig. Da ser det ut som om refleksen lyser, og på den måten vil den som kjører lettere oppdage fotgjengere med refleks. Johaug-refleksene er både sporty og sprudlende, samtidig som de er tidløse og tydelig inspirert av norsk natur, sie r Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Der gikk de samme unnskyldningene igjen blant dem uten refleks.

Next

Trygg Trafikk advarer mot refleks

trygg trafikk refleks

Det er kjedelig for til og med bussjåførene sliter med å se passasjerene, og da kan de risikere at de kjører forbi holdeplassen. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen. De fleste har lyst til å ta gode valg, men det er lett å glemme seg. Refleksspray vaskes også lett av i regn, påpeker kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Next

Trygg Trafikk advarer mot refleks

trygg trafikk refleks

Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. En refleks produserer ikke lys i seg selv, men reflekterer lys fra lyskilder i miljøet du befinner deg i — for eksempel lys fra biler. Dårlig tid 31 prosent 4. Når lyset fra en bil treffer en refleks, kaster refleksen lyset tilbake til sjåføren. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet.

Next

Trygg Trafikk: Refleksbruken øker

trygg trafikk refleks

En refleks er ganske enkelt et objekt som festes på kroppen eller gjenstander du har med deg for å holde deg synlig når det er dårlig lys, eksempelvis om kvelden, i dårlig vær eller i den mørke årstiden. Denne delen av undersøkelsen har animasjoner med lyd. Såkalte slapwrap-er — reflekser som du fester rundt underarmene eller den nedre delen av bena over føttene — er også veldig gode for å holde deg sett, synlig og trygg i mørket. Denne typen reflekterer lys svært godt. Bruk 5 minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger. Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen. Uten refleks er du først synlig på 25 - 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.

Next

Hvorfor bruke refleks

trygg trafikk refleks

I sentrumsgater er situasjonen en ganske annen. Poenget er at dette kan sprayes på alt fra klær, sko og bager til sykler og hjelmer. De fleste er laget slik at de er usynlig, inntil de blir truffet av for eksempel billys i mørket. Refleksspray bør kun brukes i tillegg til godkjent refleks eller refleksvester. I skolen er det lovfestet å drive trafikkopplæring gjennom kompetansemål i Kunnskapsløftet.

Next

Trygg Trafikk advarer mot refleks

trygg trafikk refleks

Hun forteller at det også for bussjåfører er utfordrende når folk ikke bruker refleks. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt, noe som er alt for lite til å holde deg synlig. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. Hvis vi ser på de siste femten årene har økningen vært formidabel: fra bare 11 prosent i 2003 til dagens 44 prosent. Disse har ikke god nok effekt og er dermed ikke gode nok til at du synes i mørket.

Next

Refleksdagen • Trygg Trafikk

trygg trafikk refleks

Therese Johaug 2019 Theres Johaug designet årets reflekser til Refleksdagen 2019. Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks 15. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Hansen advarer folk mot å tro at gatelys er en garanti for å blir sett. Vi sier at lyset blir reflektert. Noen steder er det utdeling av reflekser, andre steder er det ulike aktiviteter for å få folk til å være synlige i mørket. Syv av ti nordmenn mener at andre er for dårlige til å bruke refleks, og fysiske tellinger fra Trygg Trafikk viser at bare 32 prosent av oss faktisk bruker refleks i høstmørket.

Next