Viron vapaussota. Viron vapaussodan voitonpylväs 2019-12-06

Julius Kuperjanov

viron vapaussota

Muiden mukana pakeni Narvasta my√∂s kirkkoherra Johan Kajander, joka oli palvellut suomalais-ruotsalaista seurakuntaa jo 15 vuotta. Kalm l√§hetti Pohjan poikien toisen pataljoonan etenem√§√§n Valgan it√§puolella ja katkaisemaan rautatieyhteydet M√ľrgin kyl√§n l√§hell√§. Rykmentin aseena olikin l√§hinn√§ horjumaton usko voittoon ja yll√§tyksellisyys taisteluissa. Virolaisilla ei ollut sopimusta osallistua JudenitŇ°in sotaretkeen kohti Pietaria. Kaikki n√§m√§ olivat sotaretki√§, lyhyit√§ iskuja, joilla pyrittiin vaikuttamaan poliittiseen tilanteeseen. Kuperjanovin kuoleman j√§lkeen Tarton sissipataljoona nimettiin Kuperjanovin sissipataljoonaksi.

Next

Kuhmalahden ja Pälkäneen miehiä taisteli Viron vapaussodassa

viron vapaussota

Lehden pääasiallinen levikkialue on Pälkäne, Kangasala, Luopioinen, Kuhmalahti ja Sahalahti. Suuren pohjansodan jälkeen 1721 Viro joutui Venäjän haltuun. Tämä teki ruotsalaisesta Ekströmistä ainoan Suomen heimosotien sotapäällikön, joka pääsi tavoitteeseensa ja pystyi sen myös pitämään. . Eikä ne britit päästäneet Romanoveja maahansa tai edes tunnustaneet Suomen itsenäisyyttä vasta kun joskus vuoden 1919 alussa. Kesäkuun alussa 1919 suomalaisilta pyydettiin myös apua sotatoimiin osallistumisessa saksalaisia vastaan. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa.

Next

Viron Vapaussota

viron vapaussota

Saksalaisten eteneminen oli kuitenkin niin nopeaa, etteivät virolaiset ehtineet organisoida vastarintaa. Puna-armeija onnistui kuitenkin Narvan valtauksessa, sillä saksalaiset olivat poistuneet ja jäljelle oli jäänyt vain heikkoja virolaisjoukkoja. Hyökkäyksessä näyttelivät merkittävää roolia suomalaiset vapaaehtoiset, joita saapui yhteensä 3 700 sotilasta. Joulukuussa 1918 perustettiin , joka päätti muodostaa kaksi ja johtamaa suomalaista vapaaehtoisjoukkoa: I Suomalaisen Vapaajoukon ja Pohjan Pojat. Suurlähettilään avaama seminaari keräsi äärilleen täyttyneeseen saliin arviolta 170 kuulijaa.

Next

Viron vapaustaistelumuseo Lagedissa, Viro

viron vapaussota

Viimeinen maihinnousu oli Narva-J√Ķesuussa ja sielt√§ suomalaiset eteniv√§t Narvaan. Kupejanovista tuli etenkin 1920- ja 1930-lukujen aikana virolainen sankarihahmo. Kun toukokuussa 1919 puna-armeijan suurimman virolaisrykmentin komentaja antautui joukkoineen, voitiin puhua sis√§llissodasta viel√§ v√§hemm√§n. Lis√§ksi puutteellisen varustuksen ja rikkin√§isten kenkien vuoksi oli sairastunut ehk√§ jopa 200 Pohjan poikaa. Syyskuussa muodostettiin Miehitettyjen alueiden keskusbyroo, jossa oli ainakin yksi virolainenkin kommunisti. Virolaispoliitikkojen yksi tavoitteista oli saada virolaiset sotilaat yhdistetty√§ yhdeksi joukko-osastoksi, joka sijoitettaisiin Viron alueelle. Toinen syy saattaa l√∂yty√§ Suomen ja Viron v√§lisest√§ heimohengest√§, joka oli noihin aikoihin vahva.

Next

Helsingin Reservin Sanomat

viron vapaussota

Sen pilari on 23,5 korkea ja se koostuu 143 lasilaatasta. Muutaman tunnin päästä kaupunkiin saapui Varmavuoren tiedustelujoukkue saaden sotasaaliiksi muun muassa. Virolaiset itse aloittivat neuvostojoukkojen vastustamisen. Kapinoitsijat valtasivat Ülenurmen esikaupunkialueen, mutta yritys hyökätä yli keskustaan torjuttiin. Miksi niitä ei silloin ajettu pois.

Next

Tourulan Kivääritehtaan Perilliset ry

viron vapaussota

Oman valtion rakentaminen alkoi samaan aikaan kun sota syttyi. Virolaiset eiv√§t kuitenkaan alistuneet hiljaa punakaartien valtaan. Armeijan johtoon nimettiin Johan Laidoner. Ja se on n√§l√§nh√§t√§, joka ajaa n√§lkiintyneet, alastomat bolŇ°evikkilaumat Viroon saadakseen sielt√§ vaikka v√§h√§ksi aikaa itselleen ravintoa ja vaatetta. Niin Latviassa kuin Liettuassakin k√§ytiin samaan aikaan vapaussotaa.

Next

SUOMI 1917

viron vapaussota

Ensinnäkin se oli konkreettista apua: joku muukin siis uskoi virolaisten lisäksi Viron tasavallan tulevaisuuteen. Ensimmäinen komppania pääsi asemiin parin sadan metrin päähän vihollisesta. . Viimeinen elossa ollut suomalainen vapaaehtoinen Paavo Takula kuoli 2004. Valmisteleva työ asian edistämiseksi keskeytyi kuitenkin takia ja estyi vuosikymmeniksi sodanjälkeisen myötä. Itsenäisyyttä kesti vain päivän verran, sillä jo 25. Vallankumouksellinen sotilasneuvosto julistautui ainoaksi valtaapitäväksi elimeksi Virossa.

Next

Julius Kuperjanov

viron vapaussota

Koska tiedusteluryhmän jäsenet eivät tunteneet vielä toisiaan hyvin ja koska heillä oli kiire jatkaa retkeään, Tuominen unohdettiin. Tuomisesta tuli ensimmäinen Viron vapaussodan suomalaisuhri. Suomalaiset hyökkäsivät myös pimeässä pelkillä puukoilla aseistautuneena. Narvan helppo valtaus nöyryytti vastaperustettua ja valoi voitontahtoa virolaisten kaikille rintamille. Vihollinen oli kuitenkin tuhonnut radat, joten virolaisia ei kuulunut. .

Next

Tourulan Kivääritehtaan Perilliset ry

viron vapaussota

Pian selveni, ett√§ saapuneet joukot olivatkin bolŇ°evikkeja, jotka meren puolelta olivat tulleet maan puolelta Narvaa vastaan hy√∂kk√§√§vien joukkojen avuksi. BolŇ°evikit p√§√§ttiv√§t alkaa toteuttamaan maanjakoa, mik√§ johti paikoittain yhteenottoihin suojeluskuntien ja punakaartien v√§lill√§. Linkkej√§: Heikki Heiskalan p√§iv√§kirjassa mainittuja Virossa olleita vapaaehtoisia kev√§√§ll√§ 1919: Sotaoloissa vuonna 1914-1922 surmansa saaneet mukana my√∂s Virossa menehtyneet suomalaiset vapaaehtoiset vuonna 1919, s. Everstiksi sek√§ Viron ett√§ Suomen armeijassa ylennetty Kalm erosi palveluksesta Viron vapaussodan j√§lkeen, opiskeli l√§√§k√§riksi ja asettui Suomeen. Vilna vallattiin liettualaisilta ja saksalaisilta, Voldemarasin hallitus pakeni Kaunasiin.

Next

Viron vapaussodan voitonpylväs

viron vapaussota

Miehittäjät pyrkivät koko alueen saksalaistamiseen. Koko vapaussodan rajuimmat taistelut käytiin joulukuussa 1919, jolloin bolsevikit yrittivät kahdella armeijalla vallata Narvan. Saksa joutui marraskuussa 1918 tunnustamaan tappionsa , ja siihen liittyen saksalaiset luovuttivat hallitusvallan virolaisille kirjoittamallaan sopimuksella. Vienan ja Aunuksen heimosotien aikana 1918 ja 1919 ja pitäjät liittyivät Suomeen ja yhteydessä oli hetken inkeriläisten hallussa. Erityisen verisiä olivat Etelä-Viron taistelut. Virolaisrykmentit myös kieltäytyivät taistelemasta saksalaisia vastaan. Yhteistyöstä Wetzerin ja Kalmin välillä ei kuitenkaan tullut mitään.

Next